SaZ s.r.o. – история

Сдружението на железопътните военни инженери е основано през 1954г. в сградата на бивша ЖП гара в Sázava u Žďáru nad Sázavou. Сдружението е основано от Министерството на транспорта.

През 80-те и 90-те, компанията бива реконструирана и се построява инженерен завод. Основна дейност на компанията е производството и ремонта на железопътно оборудване. Мястото, свързано с железопътни дейности от миналия век от тогава става известно на всеки железничар в нашата Република и се превръща в основен доставчик на някои видове железопътно оборудване, както и в сервизен център за същото.

През 1993г. Сдружението e де-основано и новата организация „Строително обновление на железопътните линии в Република Чехия” - SOŽ бива основана. Това е бюджетна организация, създадена от Министерството на транспорта на Република Чехия. Въз основа на разпоредба на Правителството от 1994г. имуществото, администрирано от SOŽ ČR влиза в процес на приватизация. През 1999г. компания SaZ s.r.o. придобива завода в Sázava, като продължава дългогодишната му традиция.